Rodun historiaa
On olemassa vahvoja viitteitä siihen olettamukseen, että Shih Tzu kehittyi Kiinassa Tiibetistä tulleista koirista. Yksi teoria on, että ne olivat lahjoja tiibetinbuddhalaisilta opettajilta kuninkaallisille vierailijoille, jotka kävivät Tiibetissä. Koirat luultavasti kulkivat silkkitietä pitkin Kiinaan ihmisten mukana.
Tiibet on suurien vuoriensa ansiosta pysynyt hyvin puhtaana vierailta lajeilta, sinne on ollut vaikea kulkea, joten koirat ovat saaneet kehittyä siellä rauhassa ilman ulkopuolisia vaikutteita. Kun Tiibet sai olla melko rauhassa johtuen luonnollisista esteistä, nämä Tiibetistä saadut suuresti arvostetut lahjat taas pysyivät suojassa Kiinassa, ihmisten rakentamien esteiden sisällä, kielletyssä kaupungissa.
Ming Dynastian aikana (1368-1644) nämä pienet koirat olivat hyvin suosittuja kuninkaallisten joukossa. Silloin niitä kasvattivat eunukit, jotka kilpailivat keskenään siitä kuka pystyi kasvattamaan parhaat koirat kuninkaallisille. Manchu Dynastia alkoi 1644 ja kesti vuoteen 1912. Siltä ajalta tiedetään monien tiibetiläisten koirien tulleen Tiibetin Potala palatsista Kiinaan kuninkaallisille.
Kaikki nämä pienet koirat edustivat kiinalaisille leijonaa ja niitä pidettiin suuressa arvossa. Leijonan sanottiin olevan Buddhan seuralainen ja suojelevan häntä. Kiinalaiset pitivät leijonaa Buddhan symbolina ja siksi se oli mallina kasvattamilleen koirille. Leijona ei kuitenkaan kuulunut heidän luonnonvaraiseen eläinkuntaan, eivätkä kiinalaiset tarkkaan tienneet miltä se näyttää. On hyvin luultavaa, että entisaikaisten pedoilta näyttävien patsaiden (Foo dog) ajateltiin olevan leijonia ja koirat jalostettiin näyttämään näiltä.
Shih Tzut menivät läpi useita aikakausia ja niitä kasvatettiin kuninkaallisessa hovissa. Bokserikapinaan saakka kuninkaalliset, heidän palvelijansa sekä koiransa, koko hovi matkustivat vuosittain talvipalatsista kesäasuntoonsa. Shih tzut olivat erittäin hyvin pidettyjä ja hemmoteltuja erityisesti viimeisen keisarinna Cixin toimesta, joka astui valtaan 1861 ja pysyi siinä kuolemaansa (1908) asti. Hän oli mantšu (manchu), ei kiinalainen ja alkuperältään hyvin vaatimattomista oloista. 17-vuotiaana hänestä tuli kaunis jalkavaimo keisari Xianfengille kielletyssä kaupungissa. Hänet nimitettiin keisarinna Tzu Hsi:ksi (leskikeisarinna Cixi) keisarin kuoleman jälkeen koska synnytti hänelle pojan, kruununperijän.
Eunukit hoitivat taloutta ja keisarinna nimitti Li Lien-Yang pääeunukiksi ja antoi hänen vastuulle arvokkaat koiransa sekä niiden jalostuksen. Eunukki esitteli pennut keisarinnalle ja hän päätti pääsivätkö ne hänen laumaansa. Kaikista koirista pidettiin tarkkaa kirjaa keisarinnan vaatimuksesta. Jokainen syntynyt pentu kirjattiin ylös ja värit merkittiin tarkasti.
Jalostusyksilöiltä toivottiin hyvää terveyttä, temperamenttia, rakennetta sekä värimerkkejä. Esteettisistä ja uskonnollisista syistä kirjavat, kauniilla merkeillä, täydellisellä satulalla varustetut koirat olivat keisarinnan suosiossa – kuten myös yksiväriset. Monet uskovat, että keisarinna oli ympäröinyt itsensä kulta tai kulta-valkoisilla koirilla, mutta tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa. Hänen suosikkikoiransa, uros Hai Ling, joka seurasi häntä joka paikkaan, oli musta.
Keisarinnan suurin pelko oli, että ulkomaalaiset tuhoaisivat Kiinan kulttuuriin. Hän otti vastaan ulkomaalaisia ainoastaan poliittisista syistä, mutta antoi heille välillä lahjaksi pieniä koiria, Shih Tzuja.
Keisari Guangxun (Cixin ottopoika) kuoleman jälkeen 1908, leskikeisarinna Cixi kuoli seuraavana päivänä. He olivat viimeisiä kuninkaallisia ja koirien tulevaisuus näytti synkältä ilman palatsin turvaa ja jalostusohjelmaa. Myös eunukit olivat ilmapiirin muututtua ahtaalla ja he alkoivat myydä koiria palatsin ulkopuolelle, myös ulkomaalaisille. Kun nämä ulkolaiset diplomaatit palasivat Eurooppaan, heillä oli nuo koirat mukanaan.
Päinvastoin kuin usein luullaan, yksi ensimmäisistä shih tzuista läntiseen maailmaan tuli Amerikkaan. Vuonna 1903 keisarinna Tzu Hsi lahjoitti pennun amerikkalaiselle Kiinassa olevalle ministerin vaimolle Sarah Conger’ille (kuvassa toinen oikealla, keskellä olevan keisarinnan vieressä).
Ruhtinatar D’Anjou sai myös näitä koiria alkuperäisestä kannasta ja Mrs. Lorenz, joka myöhemmin omisti shih tzu kennelin, jossa oli lähes ainoastaan mustia koiria. Yksi hänen kantakoiristaan Chu Po oli keisarinna Cixi’n suosikkiuroksen Hai Ling’n jälkipolvea. Shih Tzuja saatiin Englantiin myös rodun läntisen pioneerin Lady Brownrigg’n toimesta. Hän toi Kiinasta mm. uroksen nimeltä Hibou ja nartun nimeltä Shu-Ssa 1930. Shih Tzuja kulkeutui myös Norjaan diplomaattien mukana.
Hibou ja Yangtse joskus -30 luvulla om. Lady Brownrigg
Tämän päivän shih tzu saa olla kiitollinen keisarinnoille, jotka vaalivat rotua sekä näille muutamille koirille, jotka saimme palatsista länteen. Ilman niitä rotua ei enää olisi.
Alun tiibetiläisen eristyksen ja myöhemmän tarkan jalostuksen kielletyssä kaupungissa, rotuun on päässyt vähän ulkopuolisia vaikutteita. Shih Tzu sekä muutkin tiibetiläiset sukulaisrodut, kuuluvat edelleen niiden vähäisten rotujen joukkoon, jonka geenistö on lähimpänä alkukoiraa.
Lähde: Shih Tzu Heritage by Jon Ferrante
Historiaa Suomessa, alku
Ensimmäinen dokumentoitu shih tzu tuonti Suomeen oli vuonna 1955. Sikäli kuin tiedämme, ne tulivat Ruotsista Tornioon, rouva Irja Kunnarin (Pauhumäen kennel) toimesta. 27.8.1957 syntyi ensimmäinen suomalainen shih tzu pentue (3 pentua). Pentujen nimet oli Pauhumäen Nöpö, Pauhumäen Chien-Chin-Se ja Pauhumäen Shih-Chen.
Vuonna 1958 Pauhumäen kennelissä oli yksi pentue, 5 pentua ja vuonna 1959 hän teki 4 pentuetta, mutta vain 7 pentua. Mitä tapahtui näille Pauhumäen pennuille ei ole tiedossa, niistä ei löydy mitään kirjattua tietoa valionarvoista tai suvun jatkumisesta, joten ne jäävät arvoitukseksi.
1950-luvun lopussa rekisteröitiin 4 tuontia, 2 Ruotsista ja 2 Norjasta. Yksi niistä oli uros, Chendru (Ch.Björneholms Wangdi / Zimba), Ruotsista. Uros oli syntynyt 20-05-1959 ja ostettiin perheen Juuri-Aho lemmikiksi. Sen paino oli 5 kg (aikuinen) ja on tiedossa, että Chendru eli hyvin vanhaksi ja oli terve. Chendrulla oli valioituneita lapsia ja lapsenlapsia.
Ensimmäinen pentue, josta tuli Suomessa syntynyt Suomen muotovalio syntyi 24-05-1960 Baron Sonit kennelissä, omistaja Heidi Backlund. Pentueessa oli 2 tyttöä Padmo Baron Sonit ja Mani Baron Sonit ja 1 poika. Urospennusta tuli valio Suomessa ja Ruotsissa, musta / valkoinen Hare-Hung of Baron Sonit (omistaja Åke Knif). Sen äiti oli Ruotsista kuuluisasta Jungfältets kennelistä, Jungfältets Sing-Ling. Mielenkiintoista on, että isoäiti on Elfann Fenling of Yram, jota käytettiin pekelinjaukseen Englannissa -50 luvulla. Isoisä on Ta-fu Lhakang, joka oli pekelinjauksen 5 sukupolvi, joten Hare-Hung of Baron Sonit oli linjaus näihin koiriin, kuten myös myöhemmin tulleet Nankings tuonnit Ruotsista.
Baron Sonit kennel teki myös muutamia muita pentueita 1960-1970, mutta ne eivät enää yltäneet valioksi asti.
Ensimmäinen kansainvälinen valio oli kulta / valkoinen uros nimeltään Ack-Lhe (Ch.Tai-Tzu / Tho-Ming), syntynyt -60 luvun alussa Norjassa, kasvattaja Pere Bakkane, omistaja Chris Sandberg. Sillä oli pentuja äitinsä sisaren kanssa ja niistä yksi valioitui. Myös musta / valkoinen uros nimeltään Edsville Fu Yung of Elanzo (kuvassa alla) sai kansainvälisen valion arvon ensimmäisten joukossa. Se oli syntynyt 10.9.1966, kasvattaja Miss A. Martin, U.K. Uros oli yksi Antti Seppälän tärkeitä varhaisia tuonteja ja tuotti paljon valiojälkeläisiä.
Kans & Pohj Mva, V-74 Kauhakuusen Wen Tai oli ensimmäinen Suomessa syntynyt kansainvälinen valio, kasvattaja Pekka Väissi, omistaja Maija Pihl.
Ensimmäinen Suomen Muotovalio oli Chow Ah Ling, kulta / valkoinen narttu, kasvatettu Norjassa, syntynyt 13-09-1959, omistaja Antti Seppälä. Chow Ah Ling oli hyvin vahvasti linjasiitetty, tuona aikana oli vaikea löytää jalostusmateriaalia.
Chow Ah Ling synnytti 4 valiota ja oli hyvä alku rodun jalostukselle Suomessa. Antti Seppälän Capella kennel tuotti monia valioita alkuaikoina ja kennel toi shih tzuja Englannista, Norjasta ja Ruotsista. Antti Seppälä teki arvokasta työtä Shih tzun eteen vuosia, jopa niin pitkälle kuin vuoteen 1989. Ensimmäinen Capella pentue syntyi 10.4.1961, äiti oli tietysti Ch. Chow Ah Ling ja isä oli aikaisemmin mainittu Chendru. Yksi poikapentu myytiin Pekka Väissille, Ch W-63 Capella Tit-Tzu.
Int & Nord Ch. Capella Jim
30-12-1962 erittäin tärkeä pentue Suomen Shih tzujen tulevaisuudelle syntyi Ruotsissa, Nankings kennelissä om. Mary Larsson. Vanhemmat olivat Ch. Fu-Ling Crystvale (Ta-fu Lhakang-Elfann Fenling of Yram) ja Nankings Pen-Ce. Kaksi tyttöä ostettiin Suomeen, yksi Antti Seppälälle (kennel Capella) Ch. Nankings Fe-Li-Cia ja toinen tyttö Pekka Väissille (kennel Kauhakuusen) Nord Ch W-66 Nankings O-Fe-Lia. O-Fe-Lia astutettiin Ch W-63 Capella Tit-Tzu’lla ja ensimmäiset Kauhakuusen Shih tzut syntyivät. Pekka Väissi toi myös kaksi paljon käytettyä urosta Suomeen, Ch. Lochranza Khan Du Englannista ja Ch. Law Hu Van De Blauwe Mammouth Hollannista.
Ch. Kauhakuusen Camilla
Tunnetuin Kauhakuusen shih tzu oli epäilemättä rodun legenda Ch. Kauhakuusen Camilla (Ch. Lochranza Khan Du / Ch. Nankings O-Fe-Lia). Monet shih tzu asiantuntijat sanovat, että hän olisi voittaja myös tänä päivänä. Camillan pentuja meni ulkomaille, Ecy Ranskaan, Eca-Fu Hollantiin, Efu-Tzu Ruotsiin. El-Fu myytiin myös, mutta se oli auto-onnettomuudessa ja vahingoitti silmänsä ja jäi siksi Suomeen. Seuraavassa pentueessa oli vain yksi pentu, Kauhakuusen Mammouth (isä Ch. Law Hu Van De Blauwe Mammouth) ja se myytiin Sini-Maarit Manniselle ja voitti monia palkintoja näyttelyissä. Camilla teki kolmannen ja viimeisen pentueen Kauhakuusen kenneliin, kaksi tyttöä Cuti ja Canna. Sitten se muutti asumaan tyttärensä Mammouthin kanssa. Camlla teki viimeisen pentueensa siellä, jälleen kaksi tyttöä Justiina ja Lapin Kulta. Lapin Kulta myytiin Amerikkaan, mutta kasvattaja lopulta ei voinutkaan antaa häntä pois ja niin hän jäi Suomeen ja saavutti muotovalion arvon myöhemmin.
Int & Nord & Dk CHW-84-88 WW-89 Siniveräjän Liza
Vuonna 1977 Ruotsissa syntynyt Antti Seppälän viimeisin tuonti Int & Fin & N MVA Fossella A-Acracadabra (Liliencrons Mr.Crown Go-Go / Springett Helge`s Image), kasvattajana oli Bodil Fossenius. Narttu oli hyvin voittoisa 1980 ja oli vuoden Shih Tzu -80 -81 ja paras veteraani vuonna -85-86. Sitten Antti Seppälä osti narttupennun (isänä hänen kasvattama uros) Int & Nord & Dk MVA Voittaja-84-88 WW-89 Siniveräjän Liza (Ch. Capella Fu-Hi / Ch. Liliencrons Lady Happy New Year). Liza oli ensimmäinen Suomessa kasvatettu Maailmanvoittaja vuonna 1989! Liza oli vuoden Shih Tzu -82, -83, ja -84. Sen jälkeen Antti Seppälä ei ole ollut aktiivinen rodussa ikänsä takia.
Vuonna 1970 alkoivat yhä useammat ihmiset kiinnostua shih tzun jalostuksesta ja pentuja alkoi syntyä enemmän. Useat kennelit tekivät paljon työtä rodun eteen, kuten Kultarinteen, Attalos, Scedessan, Marella, Sirklahden, Krysanteemin ja Balitshan. -80 luku oli rodun kulta-aikaa Suomessa, laadukkaita pentueita syntyi paljon ja ihmiset olivat aktiivisia.
Lähde: Suomen Kennelliiton aineisto (mm. mikrofilmit vanhoista rekisteröinneistä), Shih tzu r.y.:n lehdet, harrastajien kertomat
Yhdistyksen historiaa lyhyesti
Yhdistys on perustettu 1971 Suomessa. Aloite yhdistyksen perustamisesta tehtiin kesänäyttelyn yhteydessä Porissa. Varsinainen perustava kokous pidettiin Forssassa 21.10.1971. Perustajajäseniä olivat mm. Antti Seppälä (Capella), Pekka Väissi (Kauhakuusen), Eero Pihl, Sirkka Lahdenperä (Sirklahden), Kirsti Koivu (Visakoivun) sekä Synnöve & Turkka Amberla. Ensimmäinen puheenjohtajamme oli Jorma Saros.
Samalla alettiin julkaisemaan lehteä. Ensimmäinen tiedote ilmestyi helmikuussa 1972, vaatimaton 6 sivuinen moniste, joka kerrottiin yhdistyksen säännöistä ja tulevasta toiminnasta. Vuonna -72 ilmestyi vielä 2 varsinaista lehteä. Tämän jälkeen lehti on ilmestynyt vuosittain keskeytyksettä. Vuonna 1972 yhdistyksellä oli 72 jäsentä.
Oli erittäin tärkeää saada kaikki kasvattajat ja shih tzu harrastajat yhteen. 1973 Shih Tzuja rekisteröitiin Suomessa 19 kpl. Uusi puheenjohtaja Pekka Väissi kirjoittaa lehdessä; ”Määrä ei yksin ratkaise, vaan laatu. Shih Tzu raivaa siis tietään yhä useamman suomalaisen sydämeen – eikä ihme, rotuhan on valloittava. Rekisteröintitilasto näyttää selvästi oman yhdistyksemme Shih Tzu r.y.:n tarpeellisuuden, sillä rodun suosion kasvaessa tulee rodun harrastajien itse pitää huolta tason säilymisestä samoin kun rodun edelleen kehittämisestä”. Viisaita sanoja. Väissi oli kaksi vuotta puheenjohtajana, jonka jälkeen vuonna 1974 puheenjohtajaksi valittiin Synnöve Amberla.
Yhdistys antoi neuvoja kasvattajille ja auttoi ulkomaalaisissa yhteyksissä, joka tuona päivänä ennen internetiä oli erittäin tärkeää jalostusmateriaalin saamiseksi. Jalostustoimikunta alkoi kerätä myös tietoa terveysongelmista ja neuvoi kasvattajia.
Rotujärjestön oikeudet yhdistys sai 25.11.1978 Suomen Kennelliitto ry:ltä. Lähes kaikki kasvattajat kuuluivat ja kuuluvat yhä rotujärjestöön.
Myös erikoisnäyttelyitä alettiin järjestämään vuosittain arvioimaan kasvatustyön tuloksia. Oli tärkeää saada asiantuntijoita arvostelemaan koiria. Ensimmäinen erikoisnäyttely pidettiin 25.1.1976 Forssassa ja sen voitti Ch Kauhakuusen Camilla. Tuomarina toimi Hans Lehtinen ja hänen arvostelunsa koirasta oli: ”Erinomainen yksilö. Loistavassa näyttelykunnossa. Erinomainen tapa liikkua ja esiintyä”. Sama koira voitti myös seuraavana vuonna järjestetyn erikoisnäyttelyn, tuomarina oli Kari Järvinen.
Erikoisnäyttelyn voittaja, tuomari Kari Järvinen oikealla
Vuonna 2021 yhdistys juhlistaa 50 vuoden taipaletta. Onnittelemme rotujäjestöämme ja kiitämme niitä kaikkia ihmisiä, jotka ovat tehneet valtavan määrän työtä vuosien varrella rotumme ja yhdistyksemme eteen. Onkohan yhdistyksemme yksi vanhimmista rotujärjestöistä Suomessa?
Yhdistyksen vanha logo, jonka on suunnitellut taitelija Alpo Jaakola.
Nykyisen logon, joka näkyy etusivulla sekä yläpalkissa on suunnitellut ja toteuttanut Marjatta Kiminkinen.
Yhdistyksen tunnetun nimen kirjoituksen on suunnitellut ja toteuttanut Synnöve Amberla ja se on säilynyt muuttumattomana alusta alkaen.
Lähde: Shih tzu r.y.:n lehdet, harrastajien kertomat