Shih Tzu

Voimakas. Runsaskarvainen.
Selvästi ylväs olemus.
Krysanteemimaiset kasvot.
Älykäs. Aktiivinen.
Valpas.
Ystävällinen.
Itsenäinen.
Siinä se on – shih tzu!
(Juliette Cunliffe 1992: The Complete Shih Tzu; Suomennos Jennika Orpana)

Lue myös
Shih Tzun terveys
Shih Tzun värit
Rotumääritelmä
Rotumääritelmän tulkinta ja koulutusmateriaali

25.1.2022 pidetyn luennon materiaali, shih tzu lyhyesti, kirj. Eija Verlander

Historiaa, rodun alusta sekä Suomen shih tzuista ja yhdistyksestä

🇫🇮 Ylläoleva käännös on Mrs. Thelma Morganin kertomus vuonna 1952 tapahtuneen pekingeesi-risteytyksen vaikutuksesta rotuun. Artikkeli on julkaistu Manchu Shih Tzu Societyn Newsletterin Kevät -numerossa (1985). Käännökseen ja sen julkaisemiseen on saatu Mrs. Thelma Morganin tyttären, Mrs. Glenys Dolphinin (Dolha’s) suostumuksen. Käännös Eija Verlander.
🇬🇧 The original English version starts on page 6. The article above is the one written by Mrs. Thelma Morgan about the influence of the Pekingese-cross in the breed in 1952. The article was first published in the Manchu Shih Tzu Society Newsletter, Spring issue (1985). The permission to translate and share this article I got from Mrs. Thelma Morgan’s daughter, Mrs. Glenys Dolphin (Dolha). Translation by Eija Verlander.

9monthslaying

SHIH TZUN HISTORIASTA (Kirj. Eija Verlander)

Rodun nimi shih tzu ei kerro juuri muuta kuin että jostain kiinalaiseen viittaavasta on kysymys. Shih Tzu tarkoittaa kiinan kielellä leijonaa ja rotu on peräisin keisarillisen ajan Kiinasta. Rodun esi-isien uskotaan olleen Tiibetin buddhalaisluostareista Kiinan keisarille lahjoitettuja arvokkaita ”pyhiä leijonakoiria”. Niitä risteytettiin Kiinassa maan omiin leijonakoiriin. Shih tzun sukulaisrotuja ovat näin ollen kaksi muuta ikivanhaa itämaista rotua – Tiibetin lhasa apso ja Kiinan pekingeesi. Rodut poikkeavat toisistaan kuitenkin paitsi ulkomuotonsa myös luonteensa puolesta. Ensimmäiset shih tzut Eurooppaan tuotiin Englantiin, Irlantiin ja Norjaan 1930 – luvun alkupuolella. Aluksi tätä pientä koiraa kutsuttiin The Tibetan Lion Dog (Tiibetin leijonakoira) nimellä. Pian kuitenkin huomattiin, että Intiasta Tiibetin rajoilta tuotetut leijonakoirat (lhasa apsot) olivat selvästi eri rotu, joten epäselvyyksien vuoksi kiinalainen rotu ei voinut pitää Tiibetiin viittaavaa nimeään, vaan Englannin Kennel Clubin vahvistamana rodun nimi muutettiin Shih tzu’ksi.

KVleikattu MVShihTzu


SHIH TZU LEMMIKKINÄ
(Kirj. Eija Verlander)

shihtzutrannalla

Shih tzu on mitä mainioin perheen pieni (ihannepaino 4,5 – 8,1 kg) seurakoira, jolla energiaa ja leikkisyyttä riittää vielä vanhoille päiville asti. Rotu on saanut suuren suosion useassa eri maassa paitsi kauneutensa myös uskomattoman ihanan ja sopeutuvaisen luonteensa perusteella. Shih tzun yli vuosituhantinen perinne ihmisen läheisyydessä on muovannut sen luonteesta suvaitsevaisen, ystävällisen ja hellyyttävän. Rotu tulee erinomaisesti toimeen myös muiden koirien kanssa. Shih tzua ei pidä sulkea tarhaolosuhteisiin, sillä se tarvitsee ehdottomasti ihmisen läheisyyttä ja oikeutta osallistua omistajansa elämään – sitähän edellyttää jo rodun historiakin. Shih tzulla on pitkä, runsas karvapeite, mikä edellyttää säännöllistä hoitamista ja pesua. Rodun omistajalle kehittyy turkinhoitoon omat rutiinit ja useimmiten harjaushetki on miellyttävää ja siitä nauttivat niin omistaja kuin koirakin. Turkkien väreissä vallitsee moninainen värien kirjo, aina vaalean harmaasta syvän mustaan tai kermanväristä punaisen kullansävyyn. Väritys on joko valkopohjainen kaksivärinen tai yksivärinen ja kaikki värit sallitaan.

Kuva29A

Shih tzulla on hyvin inhimilliset kasvot ja lämmin, ystävällinen ilme, juuri niinkuin tälle rodulle luonteensa puolesta sopiikin. Sillä on suuret, tummat, pyöreät silmät – joilla se tuijottaa omistajaansa joko pelkästä kiintymyksestä tai päätettyään saada tahtonsa läpi. Shih tzu on hyvin harvoin luonteeltaan vaativa – yleensä se on hyvin oppivainen ja innokas miellyttämään omistajaansa. Rotu ei ole herkkähaukkuinen.

kuvatmatkalla8